top of page
Forfatterens bildeKjell Gunnar Ytre-Eide

5 tips om hvordan ansatte kan opprettholde det digitale arbeidet over tid.

Oppdatert: 9. jan. 2023

Har dere litt problemer med å opprettholde jobben med det digitale verktøy på barnehagen? Teksten har jeg skrevet til boken : Kom i gang med digitale verktøy i barnehagen.


Her kommer jeg med fem tips om hvordan dere kan få dette til. Om disse følges vil jeg garantere suksess, men det krever litt av deg som voksen.

Vær nysgjerrig sammen med barna.

Fotografering

 

1. Det første man bør gjøre er å finne en eller to personer i barnehagen som er nysgjerrige på IKT i barnehagen. Disse to personene kan holde et innlegg på personalmøte i barnehagen.

 

Tips

I denne sammenheng, kan de komme med en arbeidsoppgave til hver avdeling. Husk at denne oppgaven må være tilrettelagt etter alder. Er man i startfasen med IKT på en barnehage, velg enkelt: La barna ta bilder fra kjente steder i barnehagen/nærområdet. Dette kan gjøres i utetiden eller når dere er på tur.

 

Har dere en kjent tursti, ta bilder av den og vis bilder til nye barn som begynner på barnehagen. « Kom så skal jeg vise deg turstien vår»

 



Book Creator

 

2. Når barn og voksne har fått prøve seg på en oppgave fra personalemøte, er tiden kommet for å gå et skritt lengre. Da kan de to hovedpersonene i IKT gruppa kaller inn 1 person fra hver avdeling til et 30 minutters møte. Her kan denne IKT gruppa finne ut hva de ønsker å jobbe med. Anbefaler at gruppen treffes 1 gang i måned.



Tips

Som nybegynnere vil jeg ha valgt Book Creator. Her kan man på enkeltvis lage en digitalbok. Ettersom første oppgave var å ta bilder, så kan man prøve seg på å lage en digital bok.

 

• Ta bilder

• filme

• tegne  

• lydopptak.  

 


Denne oppgaven kan avsluttetes rimelig kjapt eller bruke den tid man selv ønsker og har tid til. Kanskje kan ukens medhjelper ta et bestem antall bilder i uka. Tilslutt har avdelingen sin egen « Ukens medhjelper bok»

 

IKT gruppa og ukens medhjelper

3. Nå har personalet og barna jobbet sammen med oppgaver som er laget av personalet. Nå er tiden inne for å ta med ukens medhjelpere i møte med IKT gruppa.

 

Her kan man sammen finne ut hvilke oppgaver som passer for barnehagen sin. Så når møte er over, kan ukensmedhjelper og den voksne presenterer dette overfor resten av barnegruppen.

 

Dette er mulig for barn helt nedi 3 år. Så må man heller se barnegruppe ann om det er mulig å dra med småbarn i 2 års alderen i gruppa.

«ALDRI UNDERVURDER BARNA»

Fremtidsplan

 

4. Om tipsene mine ovenfor er fulgt, ville jeg avsluttet halvåret med å skrive ut bilder og lage et bildegalleri. Her kan besteforeldre og foreldre inviteres. Her kan de se bilder fra livet i barnehagen.


De kan også betale inngangspenger og kjøpe noe godt i barnas kafé.


Har dere en storskjem, da kan dere vise frem de ulike Book Creator bøkene.

På denne måte kan foreldre få litt mer innblikk på hvor nyttig digitale verktøy kan være.

Pengene av overskuddet går til innkjøping av digitale verktøy. Mitt tips blir å kjøpe et digitalt mikroskop.



Eventyr samling blir digital.

 

5. Ingenting er gøyere å fortelle eventyr for barna og etterpå la dem gjenfortelle eventyret. Enten i form av å tegne eventyret eller la dem fortelle det med feks duplo.



Tips

Puppet Pals er en app der barna kan på en enkel måte lager digitale historier. Enten ved hjelp av å ta bilder av tegninger de har laget eller ta bilder av da duplo. Barna kan på en svært enkel måte redigere bildene og lage en film.



De tre bukkene bruse

Hva med det kjente eventyret « De tre bukkene bruse» det er en garantert en vinner.  Her kan barna fortelle eventyret, tegne eller bruke ting fra barnehagen. Dette blir tatt bilde av og redigert. Alt gjort av barna.

 

Avslutt med kinofremvisning av filmene med rød løper. Her vil det garantert bli mye latter og stolte barn.



Det er viktig å blande det digitale og analoge. Noe du gjør ved å følge mine tips. Lykke til.


 

Ønsker du inspirasjonskurs? Ta gjerne kontakt her. Hilsen Kjellis🤓






361 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page