top of page
Forfatterens bildeKjell Gunnar Ytre-Eide

“Jeg er ganske god på å dikte historier, men denne gangen brukte jeg ChatGPT til å hjelpe meg med å lage en bildebok, noe som jeg syntes var kjempe spennende.”

Oppdatert: 24. sep.


For ikke så lenge siden fant jeg et par gamle dukker som hadde vært flittig brukt i barnehagen for noen år siden. De hadde vært favoritter blant barna, og det var tydelig – en av dem hadde til og med blitt snauklippet! Heldigvis kan en liten parykk ordne opp i det. Dette inspirerte meg til et nytt prosjekt med dukkene, hvor jeg ville fokusere på bokstavlek og bokproduksjon.

Planlegging og forberedelser


Jeg begynte å planlegge hvordan jeg skulle gå frem, og en idé tok form. Jeg tok med dukkene, en pappeske, og begynte å ta bilder av dem rundt på lekeplassen. Det første bildet viste kassa med dukkene utenfor porten, og jeg fortsatte å fotografere dem på forskjellige steder.

Selv om det var fredag og jeg hadde kommet hjem etter jobb, klarte jeg ikke å legge prosjektet fra meg. Jeg ønsket å lage en morsom historie til hvert bilde. Siden jeg har lese- og skrivevansker, følte jeg det var lettere å fortelle historiene muntlig. Jeg planla derfor å bruke WriteReaders opptaksknapp for å lese inn historiene til hvert bilde, noe som er både enkelt og brukervennlig.


Da jeg satte meg ned for å begynne, følte jeg at jeg manglet noe for å gjøre historien mer fantasifull. Da kom jeg på å samarbeide med ChatGPT, en kunstig intelligens som kunne hjelpe meg med å få kreativiteten i gang.


Samarbeid med ChatGPT


Det første jeg ba ChatGPT om, var hjelp til å finne navn til dukkene. Siden de nå var ukjente for barna, var det greit med en navneforandring. Jeg lastet opp et bilde av dukkene og ba om navneforslag. Mange morsomme og barnevennlige navn kom frem, og jeg valgte til slutt “Milla” og “Max.”

Neste steg var å lage enkel tekst til bildene. Jeg beskrev hvert bilde for ChatGPT, for eksempel “Dukkene ligger i en eske utenfor barnehagen.” ChatGPT svarte med beskrivelser som:


Bilde 1: Milla og Max satt tett sammen i esken, nysgjerrige på hva som ventet dem i den spennende verdenen på utsiden. De kunne høre barnelatter og se de fargerike lekene inne i barnehagen.

Selv om jeg kunne ha lastet opp hvert bilde direkte til ChatGPT, valgte jeg heller å beskrive hvert bilde i detalj, noe som fungerte overraskende bra!


Introduksjon av dukkene til barna


Når historien var klar, var det tid for å introdusere Milla og Max til barna. Under fruktmåltidet ba jeg ukens medhjelper om å hente esken. Barna stirret nysgjerrig mens den store esken ble båret inn. “Hva kan være oppi der?” spurte de. Da dukkehoder tittet opp fra esken, brøt det ut latter blant barna. Jeg presenterte dukkene og viste den digitale historien på skjermen.

Barna fulgte ivrig med mens jeg leste historien høyt, og de var helt oppslukt av fortellingen. Dette ble en flott måte å koble fortelling og lek sammen på. Les boka her.

Kreativt arbeid – maling av dukkens hus


Dagen etter, under frileken, tok jeg frem dukkene og pappesken. Jeg inviterte barna til å male huset, slik at det kunne bli et koselig sted for dukkene å bo. Barna kastet seg over prosjektet, og snart var pappesken full av farger og mønstre. Det var spennende å se hvordan de samarbeidet om å skape noe sammen.

Refleksjon og videreføring


Gjennom dette prosjektet har jeg sett hvordan dukkene kan fungere som en inngangsport til fantasifull lek og læring. Selv om barna ikke ennå har utviklet et sterkt forhold til Milla og Max, er vi bare i startgropen. Jeg håper at dukkene kan brukes gjennom hele året, spesielt i skriveoppleggene våre med WriteReader. Fremover planlegger jeg å lage flere historier, samtidig som jeg vil oppmuntre barna til å skape sine egne fortellinger om Milla og Max. På denne måten kan de bruke sin fantasi og kreativitet til å forme dukkens eventyr.

I tillegg har jeg laget en ny Milla og Max-bok som foregår på Bragdøya. Her forsvinner Milla, og vi må lese i den nye historien for å finne ut hva vi må gjøre for å finne henne. Boken fungerer som en skattejakt, der historien fungerer som et kart i ord. På hver post, plassert på kjente steder på øya, må barna utføre ulike samarbeidende oppgaver helt til de finner skatten og Milla. Underveis vil barna også bli introdusert for greenscreen-teknologi når de når Trollet Harald. Mer om dette vil jeg dele i et kommende blogginnlegg.


Ønsker du inspirasjonkurs med WriteReader? Klikk her.


Comentarios


bottom of page