top of page
Forfatterens bildeKjell Gunnar Ytre-Eide

Hvordan jobber jeg med frivillig matematikk i barnehagen?

Oppdatert: 25. jul.


Innledning

Jeg ønsker å dele hvordan jeg jobber med matematikk og skriving på en frivillig måte. Men jeg har delt det opp i to ulike innlegg.



Her vil du finne konkrete oppgaver som jeg har brukt med min gruppe fra 2016 og frem til nå. Lek er og bør alltid være førsteprioritet i barnehagen, og dette gjelder også for førsteklasse. Ved å tilby barna muligheten til å delta i frivillige aktiviteter som skriving og matematikklek, kan vi skape en balansert og engasjerende læringsopplevelse.

Matematikk

For noen barn kan matematikk være en utfordring, men det finnes mange kreative måter å gjøre læring morsom og engasjerende. En slik metode er å bruke fysiske leker, som en Bee-Bot, som kan bidra til å gjøre matematikk og programmering spennende. Jeg vil dele noen ulike måter jeg har brukt matematikk i barnehagen. Først ut er Bee-Bot.

Bee-Bot

Et eksempel er det nye «Norden»-spillet mitt. I dette spillet velger barna hvilket nordisk land de vil representere, ruller terningen, teller og programmerer Bee-Bot til å nærme seg presidenten eller kongen av det valgte landet. Dette gir barna en mulighet til å lære å telle, programmere, og samtidig få innsikt i fakta om de nordiske landene. Spillet kan også integreres med rollelek ved hjelp av for eksempel duploklosser, som gir en ekstra dimensjon til læringen.


QR-koder med tall i uteleken

På barnehagens uteområde bruker jeg av og til QR-koder som jeg har laget. QR-koder er både spennende og lærerike, og barna blir introdusert til tall på en frivillig og engasjerende måte. Tallgjemsel er en fin måte å bli kjent med tallene på. Her kan barn i alle aldre finne tallene 1-10, hvor de må gjøre det i riktig rekkefølge. Her er det læring i ulendt terreng, og det er helt frivillig.

QR-koder med tall og mengde

Matematikk på vår ukentlige tur til Bragdøya er populært når det tas frem. Jeg har laget 10 QR-koder med tall og 10 med mengder. Mens noen barn fyker rundt med pinner og skyter eller spikker med kniv og sager, er det andre barn som ønsker å leke litt med tall. De må skanne koden, og et tall dukker opp. Det tallet må de finne i en boks på midten av sirkelen og henge det opp. En annen oppgave kan være å skanne QR-koden, og når et tall dukker opp, må de finne det antallet kongler som tilsvarer tallet.

Rugged Robot er storebroren til Bee-Bot, en robust robot som er genial både ute og inne. I dette tilfellet, under frileken inne, var det noen barn som ville leke med roboten. Jeg har laget en bane som går rett frem for å gjøre det enkelt, slik at hovedtemaet kunne være lek med tall og bøker. I programmeringsfeltet la jeg ut QR-koder med linker til bøker barna har laget. Barna måtte prøve å legge pilene i riktig rekkefølge og deretter registrere tallene på piltastene til roboten. Da var det bare å følge med om roboten stoppet ved QR-koden. Når de fikk dette til, tok de QR-koden og scannet den i scannemaskinen vår. Og vips, boka kom opp på storskjermen! Dermed var det i hvert fall to stolte barn i denne frileken: et som greide å programmere, og et som fikk lest opp boka som han/hun hadde laget tidligere. Mens andre i gruppen min satt og lekte med dukker, perler, biler osv., valgte disse barna å leke litt med matematikk og bokstaver.

Matematikk og søppelsortering

Sammen med en kollega og gjennom planlegging sammen med barna, har vi bygget HEI BANEN. Her har vi ulike aktiviteter i utetiden. I dette tilfellet hadde vi fokus på søppelsortering. Barna valgte hvilken type søppel de ville kaste, fant den riktige søppelbøtta, leste av tallene fra veggen og trykket dem inn på roboten.

Hvis roboten kjørte bort til den valgte dunk, ble QR-koden scannet med en iPad, og det kom en lydfil fra en høyttaler som iPaden var koblet opp til. Lyden inneholdt en gratulasjon fra meg. Resultatet var veldig stolte barn. Mye matematikk i denne frivillige leken, som i dette tilfelle var 3-åringer. Mens andre barn deltok i lek med andre, for eksempel i sandkassa.

Gjennom å tilrettelegge for frivillig læring og kreativitet, har jeg sett hvor stor effekt det har på barnas motivasjon og engasjement. Ved å kombinere lek med læring, kan vi skape en mer helhetlig og positiv opplevelse for barna. Selv om jeg ikke har noen fasit på hvordan en førsteklasse skal være, tror jeg sterkt på verdien av å integrere frivillig læring og lek også i skolemiljøet.


Kanskje dette er noe som også kan fungere for førsteklasse? Et skritt tilbake fra å "måtte" lære noe til å leke seg til læring kan være veien å gå. Mitt råd uansett: Tenk kreativt og husk å lek.

Les gjerne mitt innlegg i Fædrelandsvennen, om digitale verktøy i barnehagen. Klikk her.


Comments


bottom of page